ОШ " БОРА СТАНКОВИЋ " - Кленике
УЧИОНИЦА - КОВНИЦА ЗНАЊА И УМЕЊА

Претрага


Анкета
Тест питање?

Одговор 1
Одговор 2
Одговор 3


Резултати
Вести
 • УПИС У ПРВИ РАЗРЕД 2021/2022

  15. Mart 2021 17:21ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!
  Обавештавамо Вас да ће се упис деце у први разред основне школе, за школску 2021/2022. годину обавити у времену од 01. априла 2021. до 31.маја 2021.
  Упис у основну школу обавезан је за децу рођену од 1.марта 2014. до 1. марта 2015. године.
  Деца рођена између 1. марта и 1. септембра 2015. године, а чији родитељи желе да она пођу раније у школу, могу да се пријаве за проверу спремности за полазак у први разред.
  И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.
  Потребно је да:
  • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
  • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
  • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада
  Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:
  • Извод из матичне књиге рођених
  • Уверење о пребивалишту
  • Уверење о похађању припремног предшколског програма
  • Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*
  * Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.
  Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.
  Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 22. марта 2021. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.
   
  Директор школе,
  Слађан Цветановић
 • ОБАВЕШТЕЊЕ

  27. Novembar 2020 20:55

  Нове мере за организацију рада школе

  Поштовани ученици и родитељи,

  Обавештавам вас да је Влада Републике Србије, на основу препорука Кризног штаба усвојила нове мере за организацију рада основних и средњих школа и измену школског календара за школску 2020/2021. годину.
  У периоду од 30.11. до 18.12.2020. године образовно-васпитни рад организује се на следећи начин:
  Ученици од првог до четвртог разреда основне школе настављају са непосредним образовно-васпитни радом, на исти начин као и до сад.
  Ученици од петог до осмог разреда образовно-васпитни рад оствариваће путем наставе на даљину, уз коришћење школске платформе (система за управљање учењем,  Гугл учионица, Зоом платформа) и путем Јавног медијског сервиса Србије.
  Распоред часова остаје непромењен, а настава почиње у 8:00 и одвијаће се у реалном времену у терминима предвиђеним постојећим распоредом звоњења.
  Наставници воде евиденцију о присуству часовима наставе на даљину.
  Наставници ће имати у виду укупна задужења која се задају ученицима на дневном или недељном нивоу и примењиваће индивидуализовани приступ ученицима. Потребан материјал за израду домаћих и пројeктних задатака, практичног рада, огледа, лабораторијских и других вежби, као и могућих провера знања ученика, поставиће на платформу радним данима у периоду од 7:30 до 19:30 часова.
  Прво полугодиште на територији Републике Србије завршава се 18.12.2020. године. Зимски распуст почиње 21.12.2020. године и траје до 15.1.2020. године. Друго полугодиште почиње 18.1.2020. године.
  Додатна упутства о начину рада, одржавању часова и оцењивању ученици ће добити од одељењског старешине и наставника у оквиру Гугл учионица или Зоом платформе. О евентуалним изменама бићете благовремено обавештени.
  Ученицима ће на платформи РТС планета и РТС 2 и РТС 3 и даље бити доступни снимљени часови.
  Надам се да ћемо сви заједно успети да савладамо и све изазове који су пред нама.
  Запослени у нашој школи су спремни да вам помогну, уколико буде тешкоћа у раду на овакав начин.

   

  Срдачан поздрав!

БанериАдминистрација


Календар
Јун 2024
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

Обавештење о остваривању образовно-васпитног рада учењем на даљину за ученике

Обавештавам вас да је Влада Републике Србије одлучила да се због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи привремено обустави непосредни образовно-васпитни рад у основним и средњим школама на територији Републике Србије.
У циљу остваривања права ученика на образовање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима, кроз остваривање образовно-васпитног рада учењем на даљину.
Почетак реализације образовно-васпитног рада учењем на даљину је 17. март 2020. године. Остваривање учења на даљину предвиђено је кроз различите начине и приступе у остваривању комуникације са ученицима и родитељима (законским заступницима).
У организованом учењу на даљину које обезбеђује Министарство, фокус је на програмским садржајуима опште образовних и стручних предмета са највећим фондом часова. Осим тога, школе су у обавези да у складу са сопственим ресурсима осмисле начине реализације учења на даљину. Предвиђено је да ће се садржај учења на даљину емитовати на трећем каналу РТС-а, за ученике основних школа. Свакоденвно, почев од осам часова, шест дана у недељи, биће емитовани садржаји за ученике основне школе.

Часови ће бити емитовани на РТС каналу 3 према распореду по разредима, који ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете www.rasporednastave.gov.rs. За ученике од првог до седмог разреда блок од по два часа дневно. За ученике осмог разреда блок од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски и математика, а трећи час је један од предмета који се полажу на завршном испиту. За ученике које раде по ИОП-у 1, 2 или 3 наставници ће припремати посебне материјале. *Неопходно је да се комуникација између наставника, ученика и родитеља обавља путем СМС порука и друштвених мрежа (Viber, WhatsApp….) Упутства и педагошке препоруке за коришћене платформи у учењу на даљину моћи ће да се нађу на страници www.rasporednastave.gov.rs и њихово коришћење је бесплатно. У жељи да сачувамо своје здравље и здравље људи око нас.
Срдачан поздрав, директор школе Слађан Цветановић

Савети логопеда

Saveti logopeda: Kako da dete uspešno savlada čitanje

Problemi u čitanju, poput mešanja grafema (slova), njihovog izostavljanja ili dodavanja jednog ili više slova na početku ili na kraju reči, usporen tempo čitanja i teško razumevanje pročitanog, sve su češći među školskom decom. Ne postoji određeno pravilo po kom dete pravi greške u čitanju. One su raznovrsne i teško je pronaći dvoje dece koje ih na isti način prave.

Čitanje je povezano i sa problemima sa pažnjom, problemima u psihomotornom razvoju i drugim problemima zbog kojih je najbolje obratiti se stručnom timu (logoped, psiholog, reedukator psihomotorike). Međutim, postoje neke vežbe koje možete probati kod kuće a koje su sastavni deo vežbi koje logoped radi sa detetom. 

 

Čitanje kratkih reči

Ovo je prva i osnovna vežba čitanja. Reči su sastavljene od četiri slova, odnosno od dva sloga. Reči se napišu pojedinačno na odvojene papiriće. Slogovi se napišu različitim bojama. U našem slučaju, npr. to su crvena i plava kod reči koje se sastoje od četiri slova. Boje kojima će slogovi da se pišu nisu bitne, bitno je samo da se slogovi razlikuju kako bi detetu bilo lakše da pročita zadatu reč. Ono o čemu treba da vodimo računa je da boje nisu slične i da nisu previše svetle.

Papiri sa rečima se stave na jedno mesto (u kutiju, kovertu ili na gomilicu na stolu). Dete ima zadatak da uzima jedan po jedan papir i naglas da pročita reč. Kada dete savlada čitanje kratkih reči (od četiri slova, dva sloga), dužina reči se postepeno povećava tako što dete treba da čita reči sastavljene od pet slova, zatim šest i tako redom. 
 

Čitanje rečenica

Isto kao kod čitanja reči, počinjemo sa čitanjem kraćih rečenica (sastavljenih od dve reči). Na početku su reči sastavljene od manjeg broja slova. Postepeno se povećava broj slova u reči, kao i broj reči od kojih je sastavljena rečenica. Rečenice se pišu na odvoje papiriće kako detetu ne bi ostale rečenice odvlačile pažnju. Kao što se kod reči slogovi pišu različitim bojama, ovde se reči pišu različitim bojama. 

Sastavljanje rečenica od ponuđenih reči

Reči se ispišu na odvojene papire, a dete ima zadatak da sastavi rečenicu od ponuđenih reči. Reči su ispisane istom bojom i veličinom slova. Prvo se rečenice sastoje od dve ili tri reči, u zavisnosti od detetovih mogućnosti, a zatim se broj reči povećava. Osim što reči mogu da budu napisane na papirićima, reči mogu da budu ispisane na papiru pa dete, osim što treba da sastavi rečenicu, treba da je i napiše pa je to ujedno vežba i za pisanje. 
 

Sastavljanje reči od ponuđenih slogova

Dete prvo ima zadatak da od dva sloga sastavi reč, a zatim od više slogova. Postoje dve varijante ove vežbe. Prva je da se slogovi pišu na jednom papiru. Sa jedne strane prvi slog, a sa druge strane drugi slog (ako se reč sastoji od dva sloga). Dete ima zadatak da linijom spoji dva sloga koji daju određenu reč. Druga verzija je da se slogovi ispišu odvojeno na papirićima i da dete sastavi papiriće i na taj način dobije određenu reč. Kada sastavi reč, dete može da je zalepi na papir. 

 

Sastavljanje reči od ponuđenih slova

Peta vežba je slična četvrtoj samo što se umesto slogova koriste slova. Dete ima zadatak da od ponuđenih slova sastavi reč. Najbolje je prvo početi od kraćih reči koje se sastoje od dva slova, a zatim povećavati, zavisno od detetovog napretka. Kada sastavi reč, dete ima zadatak da dobijenu reč zalepi na papir i pročita je naglas. 

Probajte da ove vežbe prilagodite sposobnostima deteta. Vežba treba da iziskuje malo napora ali da ne bude previše teška za dete kako ne bi stvorilo otpor ka vežbama.

Saveti dr Nataše D. Čabarkape, logopeda.

Tekst preuzet sa sajta www.yumama.com