ОШ " БОРА СТАНКОВИЋ " - Кленике
УЧИОНИЦА - КОВНИЦА ЗНАЊА И УМЕЊА

Претрага


Анкета
Тест питање?

Одговор 1
Одговор 2
Одговор 3


Резултати
Вести
 • УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

  01. April 2020 09:24                      ОБАВЕШТЕЊЕ
  У ВЕЗИ СА УПИСОМ ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД
   
  Поштовани родитељи будућих ђака првака,
   
  Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније.
  Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, у вези са уписом првака су заједнички израдили нову е-услугу.
  Уместо уписа,  родитељи и други законски заступници ће од среде, 1. априла 2020. године бити у могућности да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете преко нове услуге „Исказивање интересовања за упис у основну школу“ на Порталу еУправа (https://euprava.gov.rs), као и телефонским путем.
  На овај начин, школе ће евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у одређену школу како би оквирно знале који број ђака могу да очекују. Сви родитељи који ће користити ову електронску услугу, биће обавештени о датуму уписа у основну школу чим исти буде био дефинисан.
  По дефинисању датума уписа у основну школу, на Порталу еУправа биће доступна услуга заказивања термина за упис и тестирање која ће омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све процедуре око уписа детета и то без потребе доношења иједног документа, као и да обаве тестирање са психологом/педагогом. Школе ће у унапређеној електронској услузи еУписа по службеној дужности прибавити податке из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу.
  Родитељи о заинтересованости за упис своје деце, могу да обавесте школу на телефон 064/8930850 путем Viber-a или СМС поруке као и на емаил: bsklenike@gmail.com слањем следећих података:
  1. Име, презиме и ЈМБГ детета,
  2. Име, презиме и ЈМБГ једног родитеља родитеља,
  3. Адресу становања,
  4. Локацију где жели да похађа школу да ли је централна школа или подручно одељење.
   
  Директор школе,
  Слађан Цветановић
 • КОНКУРС ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ИНТЕРКУЛТУРАЛНЕ РАЗМЕНЕ

  30. Januar 2020 19:25Уколико си 2004. 2005. или 2006. годиште, позивамо те да се пријавиш на конкурс за учешће у програму интеркултуралне размене, који се реализује од 18.03. до 3.04. 2020. године у Песталоци дечијем селу у Трогену, Швајцарска.
   
  У питању је свакодневни интензиван радионичарски рад. Курсеви се тичу интеркултуралног образовања: бавимо се анализом нашег односа према „другом“ и „другачијем“; учимо да уважавамо различите културе и препознајемо да оне имају једнаку вредност и једнака права; учимо о идентитету, сличностима, разликама и заједничком животу. Од тебе се очекује активно учешће, отвореност и спремност да своје искуство и мишљење поделиш са другима.
  Имаћеш прилику да се упознаш и сарађујеш са вршњацима из Швајцарске, а током боравка у дечијем селу, живећеш у кући заједно са 20-25 својих вршњака са којима ћеш се заједно бринути о одржавању и хигијени простора у ком боравите.
  За пријаву је потребно попунити формулар који можеш добити од школског координатора Слађана Цветановића. Попуњен формулар послати на мејл: ivana.seratlic@grupa484.org.rs најкасније 10.02.2020. године. Након тога, врши се селекција пријављених кандидата.
  Поред узраста, услов учешћа је да те понуђене теме интересују, да их сматраш важним за свој развој, као и да си спремна/ан да своје знање примениш по повратку и пренесеш га другима. Молимо те да у пријавном формулару наведеш све разлоге због којих си заинтересован/а за програм размене.
   
  За пут је потребно (пренеси информације родитељима/старатељима!):
  - важећи пасош (да важи минимум 6 месеци од дана повратка са путовања),
  - здравствени лист,
  - сагласност родитеља/старатеља за путовање оверена код нотара,
  - путничко здравствено осигурање.
   
  Трошкове боравка, исхране и излета у Швајцарској покрива Песталоци дечија фондација.
  Трошкове превоза аутобусом и осигурања покривају родитељи/старатељи.
   
  Група 484 и Служба Координационог тела ће се потрудити да трошкови који падају на терет родитеља буду покривени, али постоји могућност да ће један, мањи део, бити наплаћен. Молимо те да се око тога не бринеш и да ова информација никако не утиче на твоју одлуку да се пријавиш. Без обзира на имовински статус, сви ће имати шансу да учествују у размени.
   
  Очекујемо твоју пријаву!
   
  Служба Координационог тела Владе Републике Србије
  за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа
  и Група 484
БанериАдминистрација


Календар
Август 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


НАСТАВА НА ДАЉИНУ

Обавештење о остваривању образовно-васпитног рада учењем на даљину за ученике

Обавештавам вас да је Влада Републике Србије одлучила да се због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи привремено обустави непосредни образовно-васпитни рад у основним и средњим школама на територији Републике Србије.
У циљу остваривања права ученика на образовање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима, кроз остваривање образовно-васпитног рада учењем на даљину.
Почетак реализације образовно-васпитног рада учењем на даљину је 17. март 2020. године. Остваривање учења на даљину предвиђено је кроз различите начине и приступе у остваривању комуникације са ученицима и родитељима (законским заступницима).
У организованом учењу на даљину које обезбеђује Министарство, фокус је на програмским садржајуима опште образовних и стручних предмета са највећим фондом часова. Осим тога, школе су у обавези да у складу са сопственим ресурсима осмисле начине реализације учења на даљину. Предвиђено је да ће се садржај учења на даљину емитовати на трећем каналу РТС-а, за ученике основних школа. Свакоденвно, почев од осам часова, шест дана у недељи, биће емитовани садржаји за ученике основне школе.

Часови ће бити емитовани на РТС каналу 3 према распореду по разредима, који ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете www.rasporednastave.gov.rs. За ученике од првог до седмог разреда блок од по два часа дневно. За ученике осмог разреда блок од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски и математика, а трећи час је један од предмета који се полажу на завршном испиту. За ученике које раде по ИОП-у 1, 2 или 3 наставници ће припремати посебне материјале. *Неопходно је да се комуникација између наставника, ученика и родитеља обавља путем СМС порука и друштвених мрежа (Viber, WhatsApp….) Упутства и педагошке препоруке за коришћене платформи у учењу на даљину моћи ће да се нађу на страници www.rasporednastave.gov.rs и њихово коришћење је бесплатно. У жељи да сачувамо своје здравље и здравље људи око нас.
Срдачан поздрав, директор школе Слађан Цветановић

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У НАШОЈ ШКОЛИ

Датум: 22. Novembar 2015 15:23 Категорија: Новости

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У НАШОЈ ШКОЛИ 2015.
 
    Прва недеља у октобру била је резервисана за игру, грају и подређивање свих школских обавеза ономе што деца највише воле. У периоду од 5. до 9. октобра у нашој школи, у складу са темом, организоване су различите радионице и ученицима је пружена могућност да учествују у различитим активностима. Кроз активности подсетили смо се на значај породице за свако дете!
    Слоган овогодишње Дечије недеље је „ПОДРШКА ПОРОДИЦИ, НАЈВЕЋА ПОДРШКА ДЕЦИ“. У том духу овогодишњу Дечију недељу отворили су, сад већ традиционално, сви ученици млађих разреда пригодном представом. Током недеље наши најмлађи другари причали су о својим играчкама, израђивали плакате на тему породице, пробудили песнички дух у себи и створили прелепе песме на тему Дечије недеље, чак је и родитељима пружена прилика да покажу свој песнички таленат тако што је организовано такмичење за њих у писању што лепше песме посвећене сопственом детету. Да, изокренули смо улоге, доста су деца писала песме мамама за (.март и татама за ...хм, било који датум. Но, мора се признати, родитељи су се добро снашли, учитељском жирију није било лако у рангирању њихових радова, те су стога награђени посебно уприличеним плакатама, као и њихове мале инспирације. Ученици су имали прилику да изразе своју креативност и стваралаштво, рецитаторске способности у првом делу приредбе.
    Ништа мање занимљиво није било ни старијим ученицима наше школе. На часовима грађанског васпитања и ликовне културе израђивали су разне украсе и орнаменте којима су украшени школски ходници, а сваки од њих је носилац неке поруке о правима и обавезама детета, али и родитеља и образовних радника. Све то је употпуњено незаборавним илустрацијама нашег познатог стрип-цртача и илустратора  Добросава Боба Живковића, које су ученици, специјално за ову прилику, "прилагодили" и допунили адекватном поруком из Мортисоријевих упутстава о васпитању детета. Свесни смо да се кроз хумор најбоље учи, да се исмевањем одређених образаца понашања најбоље указује на њихове негативности, па је и корекција истих спонтана, лакша и неминовна. Добросав Боб Живковић, подсетимо се, илустровао је многе дечје књиге и часописе, нпр. легендарни школски лист "Кекец", а овде су нам његови цртежи послужили не само сами по себи, већ као и инспирација за настајање нових, на задату тему о породици, разним облицима породичних односа и дечјих права у оквиру ње. Кроз њих смо, такође, скренули пажњу на неадекватно понашање и комуникацију у породицама из нашег окружења. Акценат је био да се конкретно укаже на комуникацијски троугао родитељ-дете-наставник/учитељ.
    Ученици седмог разреда су израдили таблу пријатељства, на којој је свако могао да прикачи писамце, непотписано уколико тако жели, али са обавезном назнаком за кога је, те да на тај начин јавно искаже своје симпатије према некоме, поштовање и дивљење, захвалност, па чак и да јавно обећа. Табла пријатељства је постављена поред улаза у амфитеатар школе, на најпрометнијем месту. Изазвала је велико интересовање ученика, мада се ту могло пронаћи и понеко писамце за наставнике, јер ипак смо сви ми нека врста "школске" породице. Свој таленат за глуму ученици старијих разреда имали су прилике да покажу у представи шаљивог карактера која за тему има породичне односе, (и покушај злоупотребе од једног младог лисца), као и уписивање у нову школу. Представа се зове "Стара и нова школа", а урађена је према тексту Ирене Златковић.
    Током трајања Дечије недеље могли смо да видимо изложбу цртежа ученика свих разреда. Такође, организоване су спортске активности и надметања ученика у разним играма осмишљеним за ту прилику. Педагог школе је одржао предавање у складу са овогодишњом темом Дечије недеље.
    Сви су уживали у Дечијој недељи и показали велико интересовање и залагање у свакој организованој активности. На крају смо сви заједно закључили да је породица стуб свега, да је она прва и основна школа у којој одраста сваки нови млади човек.
    Фотографије са свих активности можете погледати овде.